TTVK & Piraattilahti — Epic fail

Piraattilahtigate

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n uusimmasta kikkailusta puhutaan varmaan vielä pitkään. Tässä on ainekset saada aikaan kunnon ”Piraattilahtigate”. Mutta tottahan se on, mikään ei ole pyhää, kun puhutaan kansalaisten turvallisuudesta tai kulttuurintekijöiden oikeuksista. Etenkään syytettyjen tekijänoikeudet.

DISCLAIMER: Tehdään se nyt selväksi heti tässä alkuun, että kirjoittaja tai Olbedesign ei osallistu, suosittele, kannata, kehoita tai arvosta minkään kulttuurituotoksen varastamista tai luvatonta kopiointia. Aihetta käsitellään vain sivustakatsojan roolissa. Älkää viekö leipää tekijänoikeusjärjestöjen ja tuotantoyhtiöiden suusta, jotka tätä mediaherkkua teille tarjoavat. Ostakaa levynne siis mieluummin välikäsien kautta kaupasta — älkää suoraan artistilta, jos mahdollista.

 

Räpistellään vielä kun paska on jo housussa

Taistelu piraattikopiointia vastaan on kovaa. Jo yli vuosikymmen ollaan tauotta käyty oikeutta tekijänoikeuksien puolesta nettilevityksen estämiseksi, mutta mikään ei näytä muuttuvan. Viime vuoden puolelta muistamme ulkomaillakin noteeratun ”Chisu-keissin”, jossa onnetonta pikkutyttöä kuumoteltiin ihan todella.

Tuoreimpana virityksenä viime viikkoina on ollut otsikoissa myös teleoperaattoreiden pakotteet, joilla määrättiin operaattorit estämään asiakkaidensa pääsy Pirate Bayn palvelimelle. Laihoin tuloksin. Nyt kokeillaankin sitten Piraattilahti-jekkua. Eli feikki-piraattisivustoa jonka TTVK julkisti eilen tiistaina. Tämä saattaisi toimia!

 

ttvk-piraattilahti-epic-fail
Piraattilahti.fi-sivusto näyttää hälyttävästi esikuvansa kaltaiselta.

 

Piraattilahti-jekku

Tässä on mitä ilmeisimmin jollakulla ollut nyt sellainen kuningasidea taustalla, että kun Pena Perustampio valitsee Googlen hakusivun ja kirjoittaa sinne ”pirate bay”, päätyykin Pena yllättäen Piraattilahti.fi-sivustolle, eikä ymmärrä, että kyseessä ei suinkaan ole laittomuuksia tukeva sivusto.

”SINULLA KÄVI TUURI!
Elokuvat, TV-sarjat, musiikki, pelit ja kirjat…
…ovat kaikki vain muutaman klikkauksen päässä! Ja täysin laillisesti!”
— Piraattilahti.fi

Huoh.

 

Kaunis ajatus, mutta…

Ensinnäkin, tämä sivu ei todellakaan ikinä tule pomppaamaan esiin kyseisellä ”pirate bay” -hakusanalla, joten koko sivusto on tuhoon tuomittu ajatus jo noin lähtökohtaisestikin.

Mutta leikitellään silti ajatuksella: Pena on siis pahaa-aavistamatta kirjoittanut lemppariartistinsa nimen Piraattilahden hakukenttään ja siirtyy nappulan avustamana seuraavalle sivulle. Hän näkee yllä lainatun ”Sinulla kävi tuuri!”-tekstin. Kun Pena sitten luovuttaa rimpuilun nerokkaan tekstin luettuaan ja klikkaa alla olevia logoja, pääsee hän ostamaan etsimänsä musiikin. Teoriassa.

 

TTVK Piraattilahti Epic Fail
Saako näin laiska toteutus sinut ostamaan?

 

Myynnin sääntö numero yksi: älä hankaloita asiakkaasi elämää

Logoista aukeavien linkkien takana on kyseessä vain heppoinen portaali, jossa tarjotaan linkit verkkokauppoihin ja lataamoihin kuten iTunes Store ja Spotify. Eli tiedossa on lisää ahdistavia hakuja tuntemattomissa verkkokaupoissa rekisteröitymisineen. Kuulostaa työläältä. Jos Pena edes näkisi hakemansa artistin valmiiksi esiin poimittuna eri kauppojen tietokannasta edulliseen hintaan, hän saattaisi kiinnostua sen ostamisesta kolmannen osapuolen putiikista.

Vielä mitä! DWNLD-sivuston etusivulla silmään pistää ensimmäisenä ”Näitä Suomi ostaa”-lista, jossa ykkösenä J. Karjalainen! ”Ei jumalauta!”, kiljaisee Pena ja kiroaa palvelun syvimpään syöveriin heti alkuunsa. Hän kun oli aikeissa ladata alunperin kiekollisen ZZ Topin partasuita.

Kiinnostaako sinua pätkän vertaa mitä kuraa Suomi kuuntelee, kun itse olet hakemassa jotakin tiettyä artistia?

 

TTVK Piraattilahti Epic Fail
J. Karjalainen. Sitä Suomi ostaisi.

 

Epic fail

Iltasanomat tiesi heti keskiviikkona kertoa kohu-uutisen, että Piraattilahti käyttää häikäilemättä The Pirate Baylta varastettua lähdekoodia sivustossaan. Hupsis. Ja siitäpä on saatu vieläpä todisteetkin, sivuston css-tyylitiedostossa lukee (ainakin vielä kirjoitushetkellä) seuraavaa:

TTVK Piraattilahti Epic Fail
Vähän jos lainaa, ei oo paha. Näkyyhän siellä sentään alkuperäinen tekijä.

 

Tarkoitushakuista?

Onko tässä nyt ajateltu kenties osoittaa, miten yleisesti tekijänoikeudenalaista materiaalia häikäilemättä varastetaan kaupalliseen käyttöön? Hieman epäilen, mutta kaipa sekin on mahdollista.

Se pieni mutta

On myös mahdollista, että sivuston palvelimelle on murtauduttu ja vaihdettu CSS-tiedoston sisältöä TTVK:n maineen pilaamiseksi. Se osoittaisi ihailtavaa organisointikykyä hajautetulta kräkkerijoukolta. Tämäkin vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä, ainakaan näin nopeasti.

”Mitä aiotte tehdä sivupohjalle? Aiotteko jättää sen paikoilleen? – En tunne tekniikkaa niin hyvin, että osaisin sitä kommentoida.”
— TTVK ry:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen IS:n haastattelussa

 

Tarkoitus pyhittää keinot

Jotta kirjoitukseni säilyttää kohuarvonsa, lähden siitä olettamuksesta, että TPB:n sivusto on tosiaan ladattu ja kopioitu Piraattilahti-sivuston rungoksi.

Täytyy kyllä poikkeuksellisesti yhtyä IS:n lukijakommentteihin, että on todella outoa, että rekisteröity yhdistys saa rikkoa tekijänoikeuksia suojatakseen tekijänoikeuksia? Puhumattakaan muista voimakeinoistaan. Siis mitä helvettiä? Oikeasti. Mielestäni näitä toimintatapoja voitaisiin hieman tarkastella myös puolueettomalta taholta. Eihän tuo käy laatuun. Mitä muita oikeuksia onkaan rikottu?

 

TTVK Piraattilahti Epic Fail
Jyrki Kasvi nosti Twitterissä esiin mielenkiintoisen kysymyksen.

 

Et Vaan Osaa

Tässä projektissa on nähtävissä selvää potentiaalia. Tai oli varmasti vielä fläppitaululla. Sitten tajuttiin miten työlästä se on ja tehtiin ”kevennetty versio”.

Tämä ovela feikkisivu toimii siten, että kun menet Piraattilahti-sivustolle ja klikkaat mitä tahansa linkkiä, päädyt ”index_2.html”-sivulle jossa on pari hassua logoa ja rohkaiseva teksti. Sama sivu aukeaa, vaikka kirjoittaisit hakukenttään jotakin. Wuppidui.

Seuraavaksi onkin sitten luontevaa lähteä etsimään sitä oikeaa piraattisivustoa mikäli iki-ihanan J. Karjalaisen tuotanto ei saa kehoasi väreilemään innostuksesta.

 

Jos tämä oltaisiin haluttu tehdä oikein

Kuten sanottua, näen tässä potentiaalia. Sen toteuttaminen ei vain ole ihan ilmaista. Tämä oltaisiin voitu tehdä yhdessä tuotantoyhtiöiden kanssa, heidän tietokantojaan hyödyntäen. Silloin hakukenttään syötetty nimi todella haettaisiin ja tarjottaisiin käyttäjälle kappaleet, levyt, leffat ja muu laillinen materiaali siistinä listana. Samannäköisenä* listana kuin aidolla Pirate Bay -sivulla. Helposti ostettavana ja ladattavana yksittäin tai albumeina.

Näin kynnys lähteä sitä toisaalta metsästämään epämääräisessä muodossa, laadussa ja tiedostomuodossa kasvaisi. Helpompi ostaa edullinen kappale heti.

* Tai siis, uskoakseni samannäköisenä. En todella tiedä, miltä heidän listauksensa näyttävät.

 

Tästä mennään vielä rosikseen

Reijo Valta pohdiskelee Pois työpöydältä -blogissaan mielenkiintoista asetelmaa:

Myöntäisikö TTVK syyllisyytensä ja vaatisi rangaistusta itselleen vaiko puolustautuisiko?  Molemmissa tapauksissa maine olisi mennyt. Henkilövaihdoksia lienee valvontayhdistyksessä melko varmasti tiedossa.

Jännityksellä jään odottamaan, miten tässä käy. Tuleeko TTVK:lle syyte ja TPB:n määrittämät, vähintään 5000 euron sanktiot sivuston kopioinnista? Siltä ainakin vaikuttaa.

 

// EDIT 01/2014: Piraattilahti.fi on näköjään sittemmin vaihtunut ”elokuvajulisteeseen”, kuten itse puuväritusaustaan kutsuvat. Jotenkin ironista, että omassa kuvassaankin piraattilataaja pitää kättä naamallaan, niin sanotun ”Facepalmin” merkiksi. Aika osuva, vai?

Sivustolla on nykyään vain tiedote aiheesta. Oli kuulemma erittäin onnistunut kampanja…

 

Muita kirjoituksiani samasta aihepiiristä:

Danske Bankin ”huijausviesti” pelotti

 

2 vastausta kirjoitukseen
“TTVK & Piraattilahti — Epic fail”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.