”Tapaus ADsite” ja vaietut dokumentit (2/3)

ADsiten alkuperäiset markkinointiviestit

Sain jutun edelliseen osaan liittyen erittäin väkevän kommentin pettyneeltä yrittäjältä, joka on vilpittömin mielin ostajana joutunut tahtomattaan mukaan tähän ”Tapaus ADsite”-jupakkaan. Sain myös nähtävilleni alkuperäisiä dokumentteja aiheen tiimoilta. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tästä syystä jatkan aiheen parissa vielä kerran.

Jos tapaus ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa ehkä lukea ensin se ensimmäinen osa.

 

Sinänsä tässä ei mitään huippusalaista ole tiedossa, mutta lienee hyvä avata keskustelua myös eri markkinointikanavien erilaisesta viestistä. Siinä kun saattaa helposti ymmärtää vaikkapa väärin. Jatka lukemista, ehkä sinäkin ymmärrät väärin?

Kirjoittajan esittelen poikkeuksellisesti nimimerkillä ”Kalevi”. Kommentit ja otteet alkuperäisistä viesteistä on julkaistu hänen luvallaan.

”Arvoisa blogin kirjoittaja. Hienoa että otit asian uudelleen käsittelyyn sillä annan tässä faktatietoa siitä miten Adsiten markkinointi tapahtui puhelinyhteydenoton jälkeen. Kaikilla petetyillä ei ole valitettavasti tallella sähköposteja myyntitapahtumasta.”
— Nimim. Kalevi

 

Tamperelainen mainostoimisto ADsite
Mustavalkoisen kuvan karua kertomaa. Näissä papereissa lepää tarina elävästä elämästä.

 

Markkinointicoctail

Ilmeni, ettei Mainostoimisto ADsite ole alunperin edes myynyt pelkkiä tykkäyksiä. Myytävänä tuotteena on ollut Markkinointicoctail-niminen mainoskampanja, jolla saataisiin takuun turvin tuo tuhannen tykkäilijää haalittua Facebook-sivulle määräajan puitteissa. Alkuperäinen mainosviesti on kuulunut näin:

”Liitteenä Markkinointicocktail-palvelun kuvaus sekä tarpeemme mainosmateriaalien tuottamista varten.

Toteutamme kuuden kuukauden mittaisen mainoskampanjan yrityksenne Facebook-sivulle kohdennettuna, rahat takaisin-takuulla. Tarvittaessa myös luomme yrityksellenne houkuttelevan Facebooksivun.

Mainoscocktail on nimensä mukaisesti yhdistelmä kolmea eri mainoskanavaa:
– Facebook-mainokset
– Google Adwords-mainokset
– Affiliate-verkoston bannerimainokset

Käyttämällä kaikkia kanavia, löydämme parhaan ROI-arvon(Return Of Invest) tuottavat mainoskanavat nopeasti.

Palvelu sisältää teille myös tulostakuun eli jos emme onnistu saavuttamaan 1000 uutta tykkääjää ensimmäisen 30 päivän aikana palvelun aloittamisesta olette oikeutettu saamaan kaikki rahanne takaisin jotka olette sijoittanut palveluun.

Palvelun hinta teille 1000€+alv(norm.1500€+alv)

Tarvitsemme teiltä seuraavat tiedot Facebook-kampanjaa varten:
– Yrityksen logo kuvamuodossa
– Tuotekuvat kolmesta suosituimmasta tuotteesta/palvelusta 
– 5kpl mainoslausetta (esim. ”suomen suosituimmat hiustenpidennykset verkosta”). Pituus max. 90 merkkiä.
– Yritysesittelyn tiivistettynä kahteen lauseeseen
– Yrityksen kohderyhmä
– Osoite yrityksen Facebook-sivuille”

Tähän asti kuulostaa hyvältä. Kyllähän tuollainen laajahko näkyvyys maistuisi ammattilaisten toteuttamana. Ja vieläpä kuukaudessa! Ainoa outous on, ettei näitä markkinointicocktailin tilanneiden yritysten mainoksia ole näkynyt missään, vaikka asiakkaat ovat tarvittavan materiaalin ajallaan toimittaneet. Osa on jopa kysellyt, missä nettimainoksensa voi nähdä.

ADsite on nyt ilmeisesti keskittynyt pelkästään niihin tykkäyksiin. Niitä ainakin saa suht helposti sen tuhannen henkeä määräajassa. Google Adwords -mainoksilla se on huomattavasti haasteellisempaa.

”Yrittäjät eivät ole siis pyynnöistään huolimatta saaneet nähtäväkseen näitä mainoksia jotka myyntikirjeessä on luvattu toteuttaa, eikä verkosta löydy yhtään ainoaa mainosta kohdistuen näihin yrityksiin ADsiten toimesta.”
— Nimim. Kalevi

 

Lisäselvityksiä

Kyllähän tuo tarjous kuulostaa alustavasti ihan kelvolliselta. Ainakin, jos ei aihetta sen syvällisemmin tunne. Mutta tarkka ostaja selvittää tietysti vielä tarkemmin mitä ollaan ostamassa. Kun tämä minuun yhteyttä ottanut yrittäjä sitten kysyi ADsitelta lisäselvityksiä kampanjan vaiheista ja tarkemmasta sisällöstä, sai hän vastauksen. Se oli seuraavanlainen:

”Projektin kokonaiskustannukset ovat 1.000€+alv, mitään lisäkuluja kampanjasta ei tule.

Projekti pitää sisällään kampanjasuunnittelun, mainostuotannon, mainoskulut ja mittaavan kehityksen.

6kk pitää sisällään mainostusta tehokkaimmiksi mitatuissa mainoskanavissa, kampanjan tehon seuranta tapahtuu teille lähetettävillä raporteilla.

Mikäli kampanjan takuu sidotaan kävijämäärään, takaamme vähintään 20.000 kävijää ensimmäisen 30 päivän aikana tai rahat takaisin. Kävijät hankitaan mainostilaa ostamalla ja tehokkaimman mainoskanavan mittaamalla sekä mainosbudjettia ja kohderyhmiä vaihtelemalla.

Käytämme mainostuotannossa omia graafikoitamme, mutta hyödynnämme mielellänne valmiita materiaaleja, mikäli niitä löytyy.

Saatuamme materiaalipyynnön mukaiset materiaalit, aloitamme mainossuunnittelun valmiiksi. Olemme myös yhteydessä teihin mahdollisista lisätarpeista materiaaleihin.

Toivottavasti vastasin kysymyksiinne tarpeeksi kattavasti.
Varaanko teille tuotantotunnit valmiiksi kampanjaa varten? :)”

 

Toteutus ja lopputulos eivät kohdanneet

Kuten huomaat, alkuperäisissä viesteissä puhuttiin ihan kunnon mainoskampanjasta, joka sisälsi vieläpä takuun vähintään 20 000 kävijän kuukausimäärästä. Tämä on aikas hulppea lupaus. Törkeä suorastaan. Eikä siinä mitään, pitää ollakin. On se tietysti hyvä myös lunastaa.

Omat hälytyskelloni kyllä pärähtävät jo tuon loppuhymiön kohdalla. Argh! Pissisten suosimat hymiöt yritysviestinnässä — etenkin markkinointiviesteissä — ovat ”Big No-No”! Jos koskaan siis pohdit, olisiko kiva keventää raskasta myyntiviestiäsi vaikkapa hymiöllä, unohda koko juttu.

”Varsinaisia ”tykkäyksiä” ei myyty lainkaan, vaan tuota coctailia joka pitää sisällään erilaisia mainoksia, kuten myyntikirjelmässä vakuutetaan. Joki-Erkkilä lehtilausunnossaan kuitenkin kertoo että työ on tehty sopimuksen mukaan, ei myynnin perusteella. Reilua, eikö totta! Heidän sloganinsa kuuluu näin: ”Olemme suomen reiluin mainostoimisto. Meillä et maksa mistään liikaa.”

Kampanja sisälsi huom. lisäksi tuon tulostakuun joka täytetään Markkinointicoctailia käyttämällä. Yrittäjät eivät siis ole ostaneet lainkaan tykkäyksiä, vaan Markkinointicoctailin ja toimittaneet ADsitelle heidän pyytämänsä materiaalit mainoskampanjaa varten. Lisäksi kampanjan on määrä kestää 6 kuukautta joka kohdennetaan yrityksen Facebook -sivuille.”
— Nimim. Kalevi

 

”Hahah! Kyllä nyt taas huijaria huijattiin! Oikein!”

Kuten aiemmassa jutussani ohimennen itsekin totesin, on keskusteluissa noussut esiin myös lapsekkaita kommentteja siitä, kuinka feikkitykkäyksiä ostaneet ”huijariyritykset” ovat nyt saaneet nenilleen, kun heitä on nyt vuorostaan huijattu. Oikeus on voittanut taas, lausuvat.

Vaan mitäpä jos otettaisiin välillä pää persiistä ja mietittäisiin asiaa toiseltakin kantilta? Nimimerkkien takaa on helppo huudella sitä sun tätä, mutta yleensä asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin nettifoorumeilla maalaillaan.

Mielestäni asian käsittely ei saa jäädä muutamaan keskusteluun jossa syyllistetään yrittäjiä kuinka he ovat ostaneet ”tykkäyksiä” joita Facebookin säännösten mukaan ei saa ostaa. Eräskin kannanotto kuului näin: ”Tässä ikään kuin kauhistellaan sitä että huijaria on huijattu.”
— Nimim. Kalevi

Tämä on yksi syy siihen, miksi halusin vielä kerran tarttua aiheeseen ja tuoda julki näitä alkuperäisiä dokumentteja. Jokainen voi niistä havaita, ettei kyseessä suinkaan ollut nippu helppoja feikkitykkäämisiä. Ostettavana näyttäisi olleen ihan kelpo mainoskampanja, jolla alunperin lienee ollut rehti tarkoitus saada ihan oikeita loppuasiakkaita tuotua asiakkaalle.

”Tämän palvelun ostamisen päättämisessä meitä oli 3 henkilöä joten yksittäisestä hyväuskoisuudesta ei mielestäni voi puhua.”
— Nimim. Kalevi

Missä meni vikaan, sitä ei tiedä ehkä kukaan.

 

Laki kieltää koijaamisen

Nimimerkkiä Kalevi käyttävä kauppias kehottaakin ihmisiä pyytämään aina sopimuspaperin tai siihen verrattavan dokumentin kun heille jotakin ollaan kauppaamassa. Olisin itse antanut saman neuvon jos hän ei ehtisi ensin. Mainittakoon, että Olbedesign tekee asiakkaan kanssa aina kirjallisen sopimuksen ennen työn aloittamista.

Seuraavan otteen hän liitti palautteensa oheen:

”Mitähän suomen laki tähän sanoo, tässä otteita nettilaki.fi -sivuilta:

Petollinen viettely, toiselta nimeltään siviilipetos, voidaan käsittää tietoiseksi harhaanjohtamiseksi sopimuksen synnyssä. Tällöin sopimus ei sido vieteltyä. Tietoisuus tässä yhteydessä käsittää kuitenkin myös tilanteet, joissa virheellisyydestä hyötyvän osapuolen olisi pitänyt tietää tiedon virheellisyydestä. 

Kyse on siis sellaisesta olennaisesta väärästä tiedosta, minkä varassa sopijakumppani on tehnyt päätöksensä luullen tietoa oikeaksi. Edellytyksenä sopimuksen sitomattomuudelle on, että osapuoli ei olisi tehnyt kauppaa oikean tiedon varassa.

Toisenlaisena esimerkkinä on toisen osapuolen virheellisen käsityksen hyväksikäyttö. Osapuoli siis havaitsee toisen osapuolen erehtyneen jostakin olennaisesta seikasta, mutta jättää tuon erehdyksen oikaisematta. Edellytyksenä tässäkin tilanteessa on, että erehdyksen kohde on olennainen ja vaikuttaa sopimuksentekopäätökseen.

Laki kieltää sopimattoman menettelyn elinkeinotoiminnassa. Sopimattomaksi menettelyksi katsotaan hyvän liiketavan vastainen tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimaton menettely.

Vielä lisätietoa sopimattomasta menettelystä muista lähteistä:

Sopimattoman menettelyn kiellolla onkin tarkoitus suojata elinkeinonharjoittajaa toisen elinkeinonharjoittajan käyttämiltä, hylättävinä pidettäviltä menettelyiltä. Esimerkiksi harhaanjohtava markkinointi on johtanut usein tuomioon. Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elinkeinotoimintaa ja on omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa.”

Kyllähän tuo ihan selkeältä vaikuttaa. Kaikki markkinointiviestit on syytä tehdä niin selkeäksi, suorastaan rautalangasta väännetyiksi, ettei jää mitään epäselvää kummallekaan osapuolelle, mitä ollaan tekemässä.

 

Tapauksesta hallaa kauppiaille

Siteeraan tässäkin nyt suoraan palautteen lähettäjää sanasta sanaan:

”Millä tavoin palvelun ostaja, eli yrittäjä muuttuu huijariksi ostaessaan tämän coctailin? Myyntikirjeessä selvitetään miten luvattu takuu saavutetaan: Käyttämällä kolmea eri mainoskanavaa, ja selvitystä joistain hemmetin ROI -arvoista!

Mikäli tätä asiaa ei oikaista, tässä saattaa käydä niin että koko ammattikunta saatetaan lokaan Joki-Erkkilän toiminnan vuoksi samoin kuin heiltä palveluja ostavat ”tyhmät ja sinisilmäiset” yrittäjät. Tämä saattaa vaarantaa myös verkkokauppatoiminnan kun ihmiset ovat varuillaan ”huijareista”.”
— Nimim. Kalevi

Juurikin näin. Ostajille riittää pienikin epäilys, että jotain on vialla. Muistatko vielä taaannoisen kebablihakohun? Monestiko itselläsi jäi lihat tiskiin, kun ei heppa maita? Koskaan kun ei voi olla ihan varma, onko juuri tämä paketti ”sitä” lihaa…

Vaikka tässä tapauksessa ei terveydellisiä haittoja luultavasti ole tiedossa kuluttajalle, nakertaa se silti luottamusta verkkokauppoja kohtaan. Joka taas näkyy juurikin näissä hemmetin ”ROI-arvoissa” kun tavara lojuu hyllyssä. Kylläpä naurattaa.

 

Selvityksiä epävarmoille kuluttajille

Ja näin on jo käynytkin. Kuluttajien luottamus on alkanut väpättämään heti. Samainen kauppias kertoo joutuneensa hetimien selvittelemään yrityksensä luotettavuutta asiakkaalle. Sanoisin, että aiheutunut haitta on melkoinen. Eikä tämä taatusti ole lähiaikoina ainoa lajiaan. Kuluttajien uskoa horjuttaa jo pelkästään aiheesta noussut kohu.

”Tänään selvitin eräälle asiakkaalle toimintaamme, koska hän epäili maksaa kortilla ja halusi tuotteet postiennakolla. Annoin hänelle linkin YTJ:lle josta hän voi käydä tarkastamassa tietomme ja kerroin että meillä ei käsitellä lainkaan asiakkaiden pankkitilinnumeroita saati henkilötunnuksia vaan ne ovat rahoituspalveluyhteistyökumppaneiden hallussa.

Ja kerroin että tuotteiden palauttaminen on aina maksutonta ja rahat saa luonnolisesti nopeasti takaisin. Annoin hänelle myös linkit rahoitusyhtiöiden sivuille.”
— Nimim. Kalevi

Eipä sitä varmaan muuta puuhaa kauppiaalla sitten olekaan kuin kirjoitella päivät pitkät jokaiselle asiakkaalleen henkilökohtaisia perusteluja, miksi luottokortilla voi yhä ostaa.

 

Olbedesign pitäytyy puolueettomassa kannassaan

Haluan korostaa tässä vielä kertaalleen, etten halua osoittaa syyttävällä sormella suuntaan enkä toiseen. Tulkitsen vain muualla mediassa esiin tuotuja asioita omin sanoin. Ja nyt näiden uusien dokumenttien valossa availen tilaa laajemmalle keskustelulle.

Kukin tehköön näistä esiin tuoduista näkökulmista omat johtopäätöksensä. Yleisesti ottaen minä en arvosta selvää vedättämistä, mutta en myöskään halua ketään tuomita ilman asian syvällisempaa tutkintaa. Toivottavasti asianosaiset saavat jutun ratkaistua. Jos eivät, niin ehkä tämä vielä jonnekin Suomen oikeusasteisiin päätyy, kukaties. Sitten selvinnee, kuka oli tarinan hyvis, kuka pahis. Ja mitä opimme, jos mitään.

Lähtökohtana avoimuus

Se on ainakin varmaa, että tulevien kuukausien ajan aiheesta perillä olevat yrittäjät selvittävät tarkemmin mainos-, digi- ynnä muiden palvelutoimistojen palvelusisältöjä. Eikä se välttämättä ole huono juttu.

Itse olen alusta pitäen Olbedesignin sivustolla pyrkinyt pitämään kaikki palvelukokonaisuudet esillä niin, että ostaja näkee paketin sisällön selkokielisenä, kokonaishintoineen. Tämä toivoakseni vähentää ikävien yllätysten todennäköisyyttä.

 

Avoin keskustelulle

Mikäli ADsite haluaa antaa vastineensa aiheesta, jossa yritystä pyöritellään aika roimasti eri medioissa, sen voi lähettää vaikkapa sähköpostilla.

 

Oikaisu

Minä, Olli, tai yritykseni Olbedesign ei myöskään ole missään yhteyksissä ADsite-yritykseen tai sen henkilöihin, vaikka nimimerkki Kalevi niin aluksi arveli. Enkä luultavasti näiden tekstieni myötä tule olemaankaan.

”Pahoittelen että epäilin yhteyttäsi ADsiteen ja kiitos kun kerroit suhteesi heihin. Tämä alkaa olla sellaista hermopeliä että alkaa selvittämään taustat lähes kaikilta kun enää yrittäjiinkään ei voi luottaa. (siis tiettyihin yrittäjiin)”
Kiitos luottamuksesta.

 

 

Ja tosiaan, jos pyllähdit tälle sivulle vailla täyttä ymmärrystä, eikä tapaus ole entuudestaan tuttu, kannattaa ehkä lukea ensin tämän jutun ensimmäinen osa (osa 1) Sen jälkeen voit lukea vielä lopuksi lukijalta saatua tarkennusta sopimuksen sisällöstä (osa 3).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.