Taantuma on tullut, olet mennyttä.

Lehdessä se sanottiin: se on loppu nyt

Olen jo pitkään ihmetellyt valtamedian jokapäiväistä mehuttelua irtisanomisista ja hurjasta taantumasta. Bruttokansantuotteemme laski kahdella perättäisellä vuosineljänneksellä, ehh… ihan kokonaiset 0,1 prosenttia! Juu, tokihan tämä varmasti on hurjia lukemia — joita en edes aio yrittää laskea — mutta jotka aiheuttavat unettomia öitä lähinnä sijoittajille ja pankinjohtajille, joilla sitä fyrkkaa muutenkin jo on. Ettei pääse loppumaan, katsos.

Jospa tätäkin mediakriisiä tarkasteltaisiin vaihteeksi hieman positiivisemmaltakin kantilta?

Taantuma tulee, halusit tai et.
Muista aina huoli huomisesta!

 

Ei saa nauraa

Irtisanomiset ovat tietysti erittäin huono homma niille ammattilaisille, joiden kohdalle se osuu, sitä en kiistä. Kyllä siinä saattaa epäilemättä joutua joskus riipaisemaan kovan kännin.

Mutta näistä on jauhettu jo maailman sivu, joten nyt vaihteeksi aion tarkastella tätä lopun aikojen synkkää aihetta vaihteeksi hieman eri kantilta. Jos vaikka löytyisi (työ)elämästä siinä sivussa vahingossa jotakin positiivistakin?

 

Missä on se maailmankuulu suomalainen Sisu?

Näin itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa voidaan taas hyvillä mielin julkisesti taivastella nykyisten tissiposkisukupolvien saamattomuutta. Ei lama ja puute pysäyttänyt Suomea sotavuosinakaan, joten miksi nyt, kun tilanne on onneksi aikas paljon armollisempi. Itse haluan uskoa, että tuo tahtotila on yhä olemassa kun vain vähän tiristää.

Sotapropagandaa

En käsitä, miksei uutisissa keskitytä hyviin uutisiin, ainoastaan rummutetaan kuinka persiilleen kaikki menee koko ajan ja joka paikassa? Tragediat myyvät. Tämä jatkuva tappioilla ja irtisanomisilla herkuttelu eri medioissa on kuin lentolehtisiä taivaalta: ”Ei teistä ole mihinkään, kenkää tulee ennemmin tai myöhemmin”.

Kukapa siinä jaksaa enää innostua edes yrittämään.

Hallituksen salaliitto

Olen arvellut, että poliitikot kylvävät tätä murhetta ja epätoivoa tietoisesti, jotta saavat helpommin hankalat budettileikkaukset läpi. Hyvin maalailtu on puoliksi tehty, voisi sanoa. Saatan toki olla väärässäkin. Voihan olla, että toivo on tosiaan menetetty.

Käykäämme reippaina rekkain alle.

 

Rahamiehen neuvo

Kuten veikeässä Leijonan luolan Amerikan versiossa (Shark Tank) alati nurkissa notkuva miljonääri Robert Herjavec sen osuvasti sanoo: ”Tough times never last; tough people always do.”, eli vapaasti käännettynä ”Kovat ajat eivät ikinä kestä pitkään, kovat tyypit kestävät”. Mielestäni tuon voisi printata ihan seinälle. Ei tänne olla häviämään tultu, vai?

 

Robert Herjavec
Robertia aina naurattaa koska hänellä on paljon rahaa. [Kuva:YoungEntrepreneur.com]

Lehdistölle, vapaa julkaistavaksi heti

Mitäpä jos media ottaisi tästä pohjaa uutisointiinsa ja keskittyisivät vaihteeksi pieniin, paikallisiin yrittäjiin jotka ovat keksineet tavan selviytyä kiperästä ajanjaksosta? Monet jopa useampaankin kertaan. Näin nuo arjen sankarit saavat näkyvyyttä laajemmin, ja saattaapa siinä sivussa kaupankäyntikin ehostua, mikä taas auttaa meitä kaikkia eri tavoin.

Niin ja toimittajat hei, emme ole kiinnostuneita mistään miljonääriutopioista, vaan tutustua aitoihin ihmisiin, jotka pärjäävät silleen ihan tavallisesti. Kohotetaan yhdessä kansakunnan itsetuntoa positiivisilla, tavallisilla uutisilla sekä arkipäivän voittajilla ja unohdetaan jo se itsesäälissä vellominen, perkele.

 

Taantuma — yrityksen paras motivaattori

Nyt jos koskaan tulisi yritysten tykönään miettiä, onko tuotevalikoimassa liikaa palveluita tai tuotteita.

Ylimääräiset resursseja kuluttavat palvelut pois ja olemassa olevat haluttavammiksi. Ja ne huippuosaajat, jotka selviytyvät mahdollisista yt-paskamyrskyistä, työstämään juurikin näitä uusia jalostettuja huipputuotteita, vaikka se tuntuisikin aluksi pahalta ja hieman ahdistaisikin. Nyt on paras aika tuunata toimintamalleja.

Mulkvistin neuvo

Samaisesta Leijonan luolasta ainoastaan kylmää käteistä kumartavan kovanluokan bisnesmies Kevin O’Learyn tiedetään hanhenmaksat suupielessään letkauttaneen leikkisästi: ”Nobody has a monopoly on good ideas.”, eli kutakuinkin ”Kenelläkään ei ole yksinoikeutta hyviin ideoihin”.

Eli kannattaa joko kehitellä tiuhaan uusia jippoja tai yksi ylitse muiden. Näistä jälkimmäinen lienee se haastavin.

Samainen miekkonen tiedustelee joka kerta ohjelmaan tulleilta rahanruinaajilta myös sitä, onko tuotteen ominaisuus, idea tai toteutustapa kuinka helposti monistettavissa. Mikäli on, saavutat hyvin vähäisen edun ennen kuin joku sen nappaa omakseen.

Ja tekee sen jopa paremmin kuin sinä.

 

Kevin O'Leary
Kevin on oikeasti ihan rakastava ihminen. [Kuva:YoungEntrepreneur.com]

Kyllä, sinäkin voit kehitellä huipputuotteen!

Jos muut tuotteesi tai palvelusi vetävät edes joten kuten, aloita siinä sivussa täysin erillinen tuotekehityslinja. Tai mikäli nykyiset eivät tuota juuri mitään, sitä suuremmalla syyllä tulisi pistää aivonystyrät töihin.

Sen ei tarvitse olla rakettitiedettä. Usein riittää, että toteutat paremmin edes jotain olemassaolevaa. Oli ne sitten omia tai kilpailevia tuotteita. Tutkaile markkinoita ja kysy vaikka lähipiiriltäsi, heiltä saattaa tulla yllättäviäkin ideoita.

Näin saavutat heti edes pienen kilpailuedun jolla saatat hyvinkin selviytyä tästäkin taantumasta. Jo pelkkä asiakaspalvelun nopeus parantaa usein asetelmia.

 

Kun maailmanloppu tulee, taantuma on pienin murheistasi.
”Loppu tulee.”

 

Maailmanlopun meininki

Näin. Nyt kun olen saanut sinut toivoakseni huomaamaan pientä pilkahdusta tunnelin päässä, se tosiasia, että maailma lakkaa olemasta sopivasti juuri ennen joulua, tekee juuri saamastasi lapsenmielisestä innostuksestasi täysin turhaa. Anteeksi, että tuhlasin aikaasi.

// EDIT 01/2014: Ennakkotiedoista poiketen maailma ei sitten tuhoutunutkaan 21.12.2012, joten näillä mennään. Ajattele positiivisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.