Suomen kusisin digitoimisto täytti kuusi vuotta!

2008 – 2014

Okei, eli Olbedesign täytti juuri yrityksenä kuusi vuotta.

Ajattelinkin aloittaa blogin uuden aikakauden availemalla vähän yrityksen historiaa kolmen viikon takaisten synttäreiden kunniaksi. Onhan yritysten historiasta aina yhtä hauskaa lukea, eikö!

Ei se mitään, kerron sen silti.

 

2002 —2008

Vuoden 2008 alussa heti yrityksen perustamisen jälkeen julkaistu, vain yrityksen yhteystiedot sisältänyt nettisivu ei ollut ensimmäinen Olbedesign-julkaisu.

Ei sinne päinkään.

Tiettävästi historian ensimmäinen Olbedesign-julkaisu tapahtui keväällä 2002. Näin ollen Olbedesignhan taitaakin olla teknisesti ottaen jopa 12 vuotta vanha tapaus! Ja yhä sykkii!

Oi niitä aikoja. Ei ollut mobiililaitteita, ei ”sosiaalista mediaa”, ei YouTubea. Eikä oikeastaan kyllä paljon muutakaan. Mutta Macromedian Flash oli. Sillä piti multimedia-Internetin syntymän. Elimme jänniä aikoja.

get_flashplayer_88_31

 

1999 — 2002, eli mistä kaikki tämä vouhkaaminen oikein alkoi?

Muistan yhä, mistä kaikki tämä nykyinen vouhkaamiseni lähti.  Joskus vuosituhannen vaihteen aikoihin sain tuttavalta lainaksi* Photoshop 5.5:n CD-rom-levyllä**, jotta pääsisin kokeilemaan ja harjoittelemaan sillä mahdollisia tulevia kiireapuja tai kesätöitä varten. Mikä mahdollisuus! Täytyy sanoa, että nuoren pojan tyhmässä päässä tämä avasi myöhemmin melkoiset tulevaisuuden visiot.

 

olbedesign-6v-ps5.5_splash-screen
Photoshop oli tuolloin lupaus seikkailusta. (Kuva: http://creativeoverflow.net)

 

Näpertelijät vs. Pro:t

Vaikka tutustumiseni ohjelman parissa oli alkuun varsin satunnaista haparointia, alkoi se vähitellen maistua.

Kun tuohon aikaan muut tyytyivät näpräilemään puoli-ilmaisella Paint Shop Pro –ohjelmalla typerien mummolakuva-skannaustensa parissa, itselleni kehittyi kuin varkain suorastaan maaninen pakko treenata kuvankäsittelyä satoja tunteja, käyttäen ”sitä oikeaa ammattilaisten työkalua”. Ja sillä tiellä ollaan. Ihan kiva, ettei tullut hukattua aikaa niihin halpisohjelmiin.

 

* Tarkennettakoon vielä, että sain ohjelman vain omaan harjoittelukäyttöön, mitään oikeita töitä en sillä saanut tehdä.

** Tuohon aikaan kun ei ollut mitään torrenttiverkkoja, CD-rom oli kova juttu. ”Purkit” ja muut kikkareet oli, mutta niistä en koskaan tajunnut mitään. Tuskin vieläkään.

 

”Mikä pirun Olbedesign?”, eli mistä tämä pöljä nimi on peräisin?

Photoshopin opettelun lisäksi tähtäsin korkealle muutoinkin. Portfolio-sivujani en tusaillut minkään käimäisen MikroBitti-lehden tarjoaman MBnet-kotisivutilan kanssa, vaan päätin satsata vähäiset varani ja varasin suoraan Ihan Oikean verkkotunnuksen ja oikeata kotisivutilaa.

Sillä sai tuolloin välittömästi pro-statuksen. Tämä erotti minut monesta muusta silloisesta kotipojasta.

 

olbedesign-6v-odlogo2
Huisin hieno logo piti olla. Huomaa hashtag (#), olin edellä aikaani!
Enää piti vain keksiä natsaava nimi

Pohdin kuumeisesti, minkä verkkotunnuksen hankkisin portfoliolleni. Tuolloin ei ollut mielessä vielä mitään sen suurempaa. Vain joku kiva, muistettava verkkotunnus. Ja tietysti piste-com. Se oli Amerikkaa.

Lopulta — en enää muista miksi — sivuston nimeksi vakiintui ”Olbedesign”.

Tämä pöljä nimi juontaa juurensa kauas peruskouluaikoihin. Tuolloin joku neropatti keksi vääntää Olli-nimestäni leikkisästi ”Olben”. Ja koska kaikkien itseään arvostavien suunnittelupuljujen nimessä on aina ”design”, piti tässäkin olla. Mutta hei, se oli sentään ennen tätä helvetin ”-smo”-aikakautta. Nykyään tämäkin firma olisi varmaan trendikkäästi Olbedesigneismo tai… Olbeismo. Huhuh.

Nimi yritykselle, kuusi vuotta etuajassa

Silloinen ajatus nimen käytöstä oli vain tuo portfoliosivusto. Sitten joku kaveripiiristä ohimennen letkautti, että ”siinähän sulla on sitten firman nimikin valmiina”. Hahaha, joopajoo…

 

Olbe’s Project Website v1.0

Ensimmäinen julkaisemani sivusto uuden hienon olbedesign.com-osoitteen alaisuudessa oli tietysti toteutettu Flashilla. Tämä mahdollisti sellaisen pienen jännän ominaisuuden, että sivun alalaidasta saattoi valita taustavärin joka silmää miellytti. Tuohon aikaan Flash oli interaktiivisen netin tuleva formaatti.

Sivun nimi oli jostain syystä tuolloin ”Olbe’s Project Website”. Argh!

 

olbedesign-6v-ODv1.0-v2
Voit olla varma, että harkitsin todella tarkkaan tämän julkaisemista.

 

Kehitystä

Sivulla oli havaittavissa jokunen bugi, eli kaikki osiot eivät nähtävästi toimineet kuten piti. Tästä saattoi toki olla olemassa jokin toimivampi julkaisuversio, mutta vain ylläolevan löysin arkistoistani.

Sitä en enää muista, oliko tuo sivu kovin pitkään käytössä. Taisin kyllä suht nopeasti siirtyä kehittämään kakkosversiota. Ainakin jos tiedostotallenteiden päiväyksiin on luottamista. Niiden mukaan tämä ensimmäinen sivusto julkaistiin maaliskuussa 2002, kakkosversio saman vuoden heinäkuussa.

Ensimmäinen versio toimi lähinnä harjoitustoteutuksena, olinhan vasta tutustumassa Flashiin ja yleisesti verkkojulkaisun saloihin. Se oli jännää se!

 

OlbeDesign 2.0

Kakkosversio portfoliosivustosta julkaistiin heinäkuussa 2002. Sekin oli edellisen tapaan tehty Flashilla. Nyt mukana oli jo animointejakin. Ja olipa oikein hienoja työnäytteitäkin Photoshop-kuvanmuokkauksista kertynyt. Niitä oli jo yli kymmenen. Hui.

Huomattavaa on myös tuolloin käytössä ollut nimikin, suorastaan idioottimaisesti muotoiltu ”OlbeDesign”. Tätä kyllä näen vielä nykyäänkin joukkokirjepostin osoitekentissä…

 

olbedesign-6v-ODv2-v2
Epilepsiavaara netissä oli tuohon aikaan todellinen.

 

Arveluttavan raskas

Huomattavaa on, että kakkosversio oli melko raskas ollessaan 226 kilotavua. Tarvitsi oikein etusivun latausmittarin. Vertailukohtana tämän blogin useimmat valokuvatkin ovat tiedostokooltaan suurempia.

 

#olbedesign v3

Totesin lopulta onneksi itsekin nuo Flash-kikkareet kököiksi ja päädyin tekemään vain pienen staattisen sivun. Kolmosversio julkaisiin jo syyskuussa 2002, vain pari kuukautta edellisen version jälkeen. Se korvasi aiemmat toviksi. Ja hyvä niin.

olbedesign-6v-4
Koko Internet oli tuolloin vasemmassa reunassa. Sittemmin se löysi tiensä keskelle ruutua tekniikoiden kehittymisen myötä.

 

Tyhjentävästi olen itsekin sivuston uutisosioon kirjoittanut  näin:

Pahoittelen joitakin puuttuvia kuvia ja projektejani, mutta totesin niiden olevan sanalla sanoen surkeita.
— olbedesign.com 3.9.2002

 

Nolojen sivustojen mies

Aika synkkää. Nyt kun viimein kyynärpäitäni myöten syvennyin arkistoihini, myötähäpeä valtaa mieleni. Vaikka sisältöä sivuston kakkosversiossa olikin jo aiempaa enemmän, oli lopputulos sellaista jöötiä, että antaisin surutta ympäri korvia silloiselle minälleni jos rysän päältä yllättäisin.

No joo, eihän kukaan seppä ole syntyessään, mutta oli ehkä silti kaikille parempi, että tosiaan toteutin tuon kolmosversion nopeasti peittelemään isiensä syntejä.

En minä mutta ne muutkin

Vaan eipä siinä, harva tuotos netissä tuohon aikaan mitenkään erityisesti säkenöi. Edes maailman mittakaavassa (vuoden ’02 hienoin museosivusto!). Pikaisella googlettelulla löysin Suomesta vertailukohdaksi Tepon sivuston*, joka taitaa yhä olla autenttista 2000-luvun alun designia. Hienoa!

Nykyihmisen tuntema Internet oli vasta syntymässä. Silloin Internet oli yhtä kuin Altavista ja Netscape Navigator.

* Todettakoon, että ihan hauskahan tuo Tepon sivusto oli, kun linkkejään ohimennen vilkaisin. Huumormiehiä.

 

olbedesign-6v-2
Ei liene ihme, miksi Google syrjäytti nopeasti Altavistan. (Kuva: youthopia.in )

 

 

Valokuvaus

Hyvin pian netin saloihin tutustuessani huomasin, että nettisivut tarvitsevat myös kuvia. Siis muitakin kuin netistä ladattuja*. Tarvitsin siis kameran. Valokuvauksestakaan en tuolloin juuri tiennyt, kokemukset koostuivat lähinnä jostain ysärillä omistamani filmipokkarin läpi sihdatuista, suttuisista kaverikuvista.

Onneksi äiti jeesasi. Sain kahden megapikselin Canon IXUS Digital v2:n. Pokkarin, joka oli tuohon aikaan kova vehje. Sillä kuvasin pitkälle toista tuhatta kuvaa jo tuolloin, mikäli arkistoni pitävät paikkansa. Jäin tätä kirjoittaessani miettimään, mahtoiko tuo olla se alkuvaiheen käännekohta, joka lopultakin teki minusta Canon-miehen?

 

olbedesign-6v-3
IXUS v2:n automatiikka ei suostunut ottamaan autoja mukaan kuvaan.

 

Kun oma vehje ei riitä

Kun pokkarikameran ominaisuudet eivät enää riittäneet, päätyi Ixus vaihtoon. Tilalle tuli huikea Canon 300D -järjestelmäkamera. Se oli minusta erihieno peli, olihan se selvä parannus pokkariluokan kameroihin. Sillä mentiinkin sitten pitkään. Lopulta myin Ixuksen pois tarpeettomana. Tyytyväinen ostaja sai mukaansa vielä  huisin 64 megatavun muistikortinkin!

* Älä vaan enää tee niin kuin me muut teimme tuohon aikaan! Kysy aina kuvan tekijältä/kuvaajalta saako kuvia käyttää (ilmaiseksi tai kevyttä korvausta vastaan). Usein saakin, jos osaa asiansa asiallisesti perustella.

 

Olbedesignista oikea digitoimisto

Syksyllä 2007 asuessamme muutaman kuukauden Ghanassa maaseudulla — paikassa, jota ei löydy edes kartalta —,  seurailin päivät yritteliäitä veikkosia ja tein lopulta villin päätöksen ryhtyä itsekin yrittäjäksi. Nyt tehtäisiin Olbedesignista ihan oikea yritys pelkän kusisen portfoliosivuston sijasta!

Ensin putiikki pyöri sivutoimisesti päivätyön* ohessa, sittemmin koulun ohessa ja nykyisin täyspäiväisesti. Tästä kiitos kuuluu yksin upeille asiakkailleni, joilla on ollut tarjota minulle toistaan upeampia projekteja työstettäväksi. Olette hienoja ihmisiä.

* Kyllä, olen koettanut tehdä vähän oikeitakin töitä, jotta näen, mikä siinä ihmisiä niin kiehtoo.

 

olbedesign-6v-5
Joskus sitä joutuu nörttikin miesten töihin. (Kuva: Jutta Virtanen)

 

Vuosi 2014

Viime kevään hienot suunnitelmat yritysilmepäivityksen suhteen menivät reisille läpi vuoden jatkuneen kiireisen aikataulun vuoksi. Täytynee siis yrittää tänä vuonna uudelleen.

Aloitin blogista. Kaikki kirjoitukset olen käynyt ainakin silmämääräisesti läpi ja niitä on päivitelty ja kommentoitu missä sen havaitsin olevan tarpeen. Myös artikkelikuvat on lisätty kaikkiin.

Olen lisäillyt kirjoitusten oheen myös muita aiheisiin liittyviä juttuehdotuksia helpottaakseni kirjoitusten välillä poukkoilemista. Miksipä et lukisi kaikkia uudelleen?

 

Somee sen olla pitää

Ja ollakseni kiinni tässä ajassa, tein myös ihkauuden Sosiaaliset verkostot -sivun, jonka kautta sinun on helppoa ja hauskaa seurata samanaikaisesti liki kaikkia Olbedesignin some-kanavia!

Tällaista mahdollisuutta ei tietääkseni mikään yritys Suomessa ole vielä tarjonnut uskollisille faneilleen. Onhan lähtökohtani aina ollut säästää Sinun aikaasi.

Tulossa

Myöhemmässä vaiheessa uudistuu myös verkkosivusto ja muuta mukavaa. Pysyttele kuulolla.

 

Lopussa kiitos seisoo

Kiitos, että olet ollut mukana luomassa tätä yhteisöllisyyttä, josta allekirjoittanut ammentaa tajunnanvirtaa kuin jumalten nektaria ikään. Eikä haittaa, vaikka olisit nyt vasta lukemassa ensimmäistä juttuasi, sillä jo tämän kirjoituksen lukeminen tuo sinut lähemmäksi.

Pidän sinusta.

Ollaan kavereita.

Älä mene.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.