Puhelin vietiin Helsingissä — on aika julkisen lynkkauksen

Taas jotain vietiin Helsingissä taskusta. Mutta tällä kertaa päitä putoaa, siitä some pitää huolen

Viime torstaina sosiaalisessa mediassa syntyi jälleen uusi kiinnostava ilmiö. Tapahtumasarjan taustana on, että nuoren naisen puhelin vietiin Helsingissä ilmeisesti tämän taskusta parisen viikkoa sitten. Nyt sitten oletettu varas on täpinöissään alkanut ottamaan sillä kuvia itsestään ja ne tietysti synkronoituvat yhä myös naisen Dropboxiin.

Sinänsä aikas hauska juttu, eikö? Kerrankin varas saadaan kunnolla kiinni, niin sanotusti ”rysän päältä”. Kukaan ei vain ole tullut ajatelleeksi asiaa sen syvemmin.

”Synkronointi on hassu keksintö.”
— Puhelimen entinen omistaja

 

Naisen puhelin vietiin Helsingissä
Kuva sensuroitu koska en koe tarvetta osallistua julkiseen lynkkaukseen pelkkien oletusten perusteella. Huom! Kuvan henkilö ei välttämättä liity tapaukseen.

 

You’re goin’ down.

Vaikka nyky-Suomessa ei naapurille edes vasaraa lainata, kyllä meillä silti jokaisella on oma selkeä oikeuskäsityksemme. Ja siihen ei mahdu toiselta vieminen.

Onhan se mukavaa olla hyvällä asialla auttamassa kanssatoveria saamaan omansa takaisin. Kirjoitushetkellä tähän johtopäätökseen on tullut parissa vuorokaudessa liki 30 000 Facebook-neppaajaa, jotka osallistuvat kuvan jakamalla tähän julkiseen lynkkaukseen. On se vaan nykyään niin helppoa ja hauskaa! Vaan mahtaakohan kukaan kymmenistä tuhansista jakajista tai kymmenien kommenttien jättäjistä olla tullut hetkeäkään ajatelleeksi, että mahtaakohan kyseessä olla edes itse taskuvaras?

Hyeenan lailla aiheen kimpussa olivat välittömästi myös Iltalehti ja Aamulehti. Eivät nekään laatujournalismin pikajulkaisuvimmassaan ehtineet tulla pohtineeksi asiaa sen syvemmin.

”Nyt nähdään sosiaalisen median voima :D”
— Facebook-kommentti

 

What ever, päitä pudotkoon

Onhan se hienoa, että nykypäivänä voidaan samantien jakaa hymyssä suin, ”läpällä”, kuva henkilöstä ja sanoa tämän tehneen jotain niinkin tahditonta kuin riistäneen puhelimen sitä tarvitsevan taskusta. Ja vieläpä Helsingissä!

Saatan kuulostaa nykynuorisoa paheksuvalta pimahtaneelta moraalisaarnaajalta, mutta mielestäni tätä jakamisvimmaa tulisi ehkä vähitellen hieman suitsia (mediakasvatus, anyone?). Mitäs jos tuo kaveri joka kuvassa esiintyy, ei olekaan tekijä itse? Jospa hän on vain tämän kaveri, sukulainen tai vaikkapa miesystävä? Tai onko hän kenties ostanut pahaa-aavistamatta kadulta kuuman puhelimen hyvään hintaan?

 

Naisen puhelin vietiin Helsingissä - kommentti statuspäivityksestä
Vitun idiootti kun meni ja varasti puhelimen. Ehkäpä jopa tietämättään.

 

Oikeus on voittanut taas

Niin tai näin, sillä ei ole enää mitään merkitystä. Hänen nassunsa on nyt leimattu pysyvästi suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Pian myös heidänkin, jotka eivät aikaansa Facebookissa vietä. Ja koska kyse on ulkomaalaistaustaisesta henkilöstä, se kuva ei kansan syvien rivien valikoivasta muistista ihan hevillä haihdu.

Ja mitä Iltalehden lukijakommentteja tulin vilkaisseeksi aiheen tiimoilta, siellä nettikirjoittelijat osoittavat jälleen älykkyytensä. Avoimuuttakin löytyy. Lähinnä tosin kommenttien julkilausumassa, ei niinkään ymmärryksessä monikulttuurisuutta kohtaan. Surullista.

”Aika iso juttu tästä on tullu :D No eiköhän tuo kaveri tunne piston rinnassaan kun ensimmäinen lämmin paska tippuu muovikassissa postiluukusta, kun joku on hänet tunnistanu.”
— Facebook-kommentti

Päitä pudotkoon — mutta hienovaraisesti

Mielestäni asian kuittaamiseksi olisi riittänyt yksi hupaisa tekstipäivitys aiheesta ja itse kuva oltaisiin toimitettu rikosta tutkivalle viranomaistaholle. Uskon, että tämäkin keissi olisi kannattanut hoitaa tahdikkaasti esitutkinnan ja kuulemisten kautta — kuvan henkilö kun ei välttämättä ole itse varas. Tai siis, nyt hän on. Pysyvästi.

Vaikka joo, virallista tietähän varasta ei saada koskaan kiinni ja jos sellainen ihme kävisi, seuraisi siitä nuhtelut ja kolme päiväsakkoa. Nyt ainakin saamme sen ruojan munista hirteen!

Tottahan toki minäkin toivon, että varas saadaan kiinni ja tuohtunut neitokainen saa arvokkaan puhelimensa takaisin mitä pikimiten. Samalla kuitenkin toivon, ettei kuvan julkaisun yhteydessä loukattu yksilön oikeuksia tai saatettu kuvan henkilöä tarpeettomaan vaaraan pikaisten johtopäätösten myötä. Olipa hän sitten itse varas tai vain huono-onninen sivullinen uhri. Noh, tuskin Helsingissäkään sentään niin juntteja ollaan… eihän?

Mitä tuntemuksia tämä tapaus sinussa herättää? Kommentoi. Mutta pliis, pidättäytykäämme Iltalehtikommentteja tasokkaammassa mielipiteenilmaisussa.

 

————————————————-

[Edit 1]

Näyttääkin siltä, että tämä kyseinen Facebook-julkaisu on nyt poistettu ainakin julkisesta näkyvyydestä. Ehkäpä ihan hyvä niin. Toivottavasti ei ehtinyt aiheuttamaan kohtuutonta harmia kenellekään osapuolelle.

[Edit 2]

Myös ainakin Aamulehti näyttää korjanneen tätä ”uutistaan” varovaisempaan suuntaan: ”Varas – tai ainakin henkilö, jolla puhelin on nyt – on kuvannut itsensä esimerkiksi makaamassa sängyssä ilman paitaa”. Harmi kyllä en tullut ottaneeksi alkuperäisestä artikkelista välittömästi kuvakaappausta, joten tästä korjatusta tiedosta tulee vähitellen Se Ainoa Oikea Totuus.

Artikkelin loppuun on myös lisätty editointihuomautus, jossa lukee: ”Edit: Yksityisyyden suojelemiseksi linkki Facebookiin poistettu.”

Jännittävää, mahtoikohan kirjoituksellani olla kenties vaikutusta näihin pikaisiin takaisinvetoihin?

 

Ei tämä helppoa ole minullekaan. Tämän asian esille tuonti on jo aiheuttanut kahden (2!) fanin poistumisen Olbedesignin Facebook-sivulta. Oh noes! Pitänee jatkossa rupatella vain mukavia.

 

4 vastausta kirjoitukseen
“Puhelin vietiin Helsingissä — on aika julkisen lynkkauksen”

 1. Oli miten oli niin tuskin tämä puhelimen omistaja olisi kenestäkään tutustaan tälläista postausta faceen edes ”läpällä” laittanut. Kyseinen kuvan henkilö on tod. näk. puhelimen varastanut, sehän näiden kulttuurimme rikastuttajien pääasiallinen elinkeino on, siis varastaminen. Oletetaan että kuvan henkilö ei olisi luuria varastanut vaan ostanut hyvään hintaan kuuman luurin niinkuin kirjoitat, on hänen jokatapauksessa pitänyt ymmärtää että kyseessä on rikos. Tunnettuahan on nämä maahanmuuttajat kyllä vasikoivat kaverinsa (joskus jopa aiheetta) ettei oma maine tahraannu, niin varastanut henkilö suurella todennäköisyydellä jää kiinni. Vaikka ei jäisikään niin saapahan tämäkin maahanmuuttaja sakot varastettuun tavaraan ryhtymisestä kun aikanaan jää kiinni. Eli rikos on tapahtunut ja siihen osalliset saakoon rangaistuksen, joko oikeuslaitoksen tai sitten kadun rangaistuksen. Itse toivon jälkimmäistä.

  1. Kiitos syväluotaavista pohdinnoistasi, ”Kolli”.

   Ensinnäkin, en kirjoittaessani suinkaan ajatellut puhelimen alkuperäisen omistajan ottaneen kaverikuvia Facebookiin. En usko sen olevan pitkällä tähtäimellä kovin järkevää, siinähän tulisi satikutia jo kavereiltakin.

   Ottamatta kantaa yksilöiden pääelinkeinoihin sanoisin, että kuuman luurin ostaja tietää useimmiten kyllä syyllistyvänsä pahuuksiin. Mutta mikäli ei ole teknisesti kovin valveutunut, ei välttämättä tule ajatelleeksi, että puhelin täytyy palauttaa tehdasasetuksiin ennen käyttöönottoa. Siinä sitten kuvia napsimaan ja kuvatun kaltainen skenaario on valmis.

   Mikäli kommenttisi oikein ymmärsin, on varsin arveluttavaa, että koet satunnaisesti valitun kohteen rankaisemisen olevan ok. Jopa suotavaa. Samaan ajatukseen perustuvat myös kouluampumiset.

   Täytyy kyllä sanoa, etten ole nyt ihan varma onko kyseessä pelkkä trollauskommentti tai provo johon tartuin. Voihan tämä toki aitokin olla, onhan samankaltaisia netti väärällään. Ikävä kyllä. Yhteistä näissä on holtiton yleistys ja nimimerkin suoma näennäinen anonymiteetti. Enemmän pohjaa rasistisiin kommentteihin toisi omalla nimellä esiintyminen.

 2. Joo ehkä poliisi olis järkevämpi kun some kieltämättä mutta kuvan laittaja ei ajattele niin vihoissaan. Hyvä näkökanta. Estäis juuri sen että syyttömiä ei julkisesti nöyryytettäis!

  1. Kiitos Niilo kommentistasi!

   Juuri tuon ajatuksen toivon kirjoitukseni herättävän, eli olisi vähintäänkin suotavaa hetki pohtia jakamisiaan, ettei vahingossakaan usuta ketään rikokseen. Aina ei edes pelkällä nöyryytyksellä selvitä, kun punaniskat pakkaavat avolavansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.