Olbedesign Goes Pro — Valokuvaus

Hommataan sitten kerralla kunnolliset ammattilaisten valokuvausvälineet

Vanha, uskollisesti palvellut Canon 40D sai väistyä kun tilalle tuli tämän hetken parhaisiin järjestelmäkameroihin lukeutuva Canon 5D Mark III -kamerarunko. Kyseessä on ihan kelpo vempain ainakin ensimmäisen kuukauden käytön perusteella.

Uuden rungon avulla olen saanut entuudestaan hyllyssä lojuvista objektiiveistakin entistä enemmän irti. Kameran täysi kenno laajentaa näkymiä ja megapikseleissäkin katsottuna kuva-ala tuplaantui vanhaan kameraan nähden. Näin kuvien rajaus ja suuremmatkin tulosteet onnistuvat vaivatta.

_MGL4845

_MGL3523

 

Ohjelmistot

Päivitykset eivät jääneet siihen. Kuin tarjottimella uuden kameran myötä törmäsin satunnaisesti ilman ennakkotietoa pariin erittäin kelvolliseen ohjelmistoon valokuvausta ajatellen. Toinen on tutumpi Adobe Lightroom, jolla on helppo organisoida kuvia ja tehdä samalla pieniä korjauksia.

Olbedesign Goes Pro — Ammattilaisten valokuvausvälineet
Lightroom ei vielä ole niin silkkaa pahuutta kuin Creative Cloud -pelleilyt.

 

Lightroom 5 beta

Ensimmäisenä Lightroom 5. Siitä on nyt saatavilla (varsin toimiva ja vakaa) beta-versio, jonka toimivuudesta ei anneta takeita ennen virallista julkaisua. Tämä on siis jonkin aikaa ennen lopullista julkaisua ladattavissa ilmaiseksi Adoben sivuilta, joten ei muuta kuin sieltä lataamaan ja testaamaan!

Lighroomin suhteen en ole ihan yhtä kriittinen kuin muita Adoben nykytuotteita kohtaan. Tämän ainakin saa (ymmärtääkseni) ostettua vielä pakettinakin. Seuraavasta versiosta ei sitten enää taida toivoa ollakaan…

Löysin ohjelmasta monia hyviä ominaisuuksia sitten Lighroom 3:n, joka on ollut käytössä pari vuotta. Nelosen voinkin hyvin jättää väliin tämän myötä.

Pakkopäivitys

Syy, miksi tämän päätin ottaa käyttöön, oli se, ettei LR3 enää tue uusimpia kameroita Raw-kuvien osalta. Eli oli siirryttävä neloseen — tai, kuten onnekseni havaitsin ennen ostamista — suoraan vitosversioon.

// EDIT 01/2014: Lopulta Adobe vastasi asiakastoiveisiin ja myy nyt pakettia, joka on suunniteltu nimen omaan valokuvaajille. Se onkin jo perus Creative Cloudia kohtuullisempi kokonaisuus. Suosittelen.

 

Nik plugins

Nik Collection by Google on ollut jo vuosia ammattikuvaajien arvostettu apuri. Pakettiin kuuluu kuusi erillistä ohjelmaa, jotka asentuvat Photoshopin, Lightroomin tai Aperturen yhteyteen liitännäisinä. Tarvitset siis jonkin ylläolevista jotta voit käyttää Nik Collectionia.

// EDIT 01/2014: Nykyään paketissa on jo seitsemäskin erillinen apuohjelma! Ilmaiseksi päivittynyt Analog Efex Pro lisää kuviin mukavaa vintage-henkeä.

Olbedesign Goes Pro — Ammattilaisten valokuvausvälineet
En käsitä, miten olen voinut elää ilman näitä. Monta kovaa ammattilaistason liitännäistä Photoshopiin, Lightroomiin ja/tai Apertureen — samalla pikkurahalla! OMG!

 

Google on ostanut Nik Softwaren koko putiikin ja myy heidän liitännäispakettiaan nyt yhteishintaan 149 dollaria. Aiemmin paketin hinta on ollut yhdessä tai erikseen rapiat 600 dollaria. Google lähestyy kaikkia, jotka ovat yhden tai useamman ohjelman ostaneet oikealla hinnalla tarjoten heille ilmaiseksi koko paketin sekä mahdollisesti rahojen palautusta ylimenevältä osin. Aika reilua, sanoisin.

Erittäin laadukkaita valokuvankäsittelyohjelmia nämä, suosittelen. En enää voisi kuvitellakaan ilman näitä väkrääväni valokuvien parissa. Kaikkia en ole edes ehtinyt vielä kunnolla kokeilemaan, muun muassa HDR-kuvien koostamisohjelma on tyystin koskematta. Mukavaa silti, että sellainenkin on paketissa mukana. Säästyypä pitkä penni, mikäli innostun jonakin päivänä enempi tuosta mystisestä High Dynamic Range -kuvauksesta.

 

_MGL0540
Tämä mustavalkokuva Toimistokoira Teposta on luotu käyttäen Photoshopia ja Silver Efex Pro 2:ta. Ohjelmat osaavat hyödyntää Photoshopin luontaisia Smart Objecteja, joten tehdyt muutokset eivät tuhoa alkuperäiskuvaa.

 

Nik-sipirkka

Mikäli kiinnostaa tällaiset apuohjelmat vielä 15 päivän kokeiluversion jälkeen, suosittelen penkomaan nettiä, sillä erinäisistä blogeista löytyy vielä ”provikkakoodeja”, joiden kautta koodin jakaja saa osingon ja sinä saat koko paketin hinnasta rapeat 15% pois. Eli kokonaisuus irtoaa alle sadan euron! Aika diili, vai?

 Oletko kenties käyttänyt tai kokeillut näitä jo? Jaa kokemuksesi!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.