Ensimmäinen responsiivinen tekstinkäsittelyohjelma

DISCLAIMER: Mainittakoon heti alkuun, ettei mene luvattoman piilomainonnan puolelle, että seuraava kirjoitus sisältää tuotesijoittelua. Tämä pieni, responsiivinen ohjelma on sekin vain halpisohjelma. Enkä  sitäkään saanut ilmaiseksi saati sen esittelystä mitenkään rahallisesti hyödy.

”It is tiny but it is huge.”
— A. Burroughs

Miksi tätä ei ole keksitty jo aiemmin?

iA Writer on ensimmäinen responsiivinen ohjelma tietokoneelle

iA Writer for Mac on päivittynyt. Siitä tuli nyt ensimmäinen tietokoneelle suunniteltu (kirjoitus)ohjelma, joka mukauttaa tekstikoon työpöydän resoluution tai ohjelman ikkunan koon mukaan ilman, että rivitys heittää häränpyllyä. Eli olipa kyseessä sitten Retina-suurtarkkuus-näytöllä varustettu pieni kannettava tai suuri pöytäkone, kirjoittaminen on miellyttävää.

”Responsiivisuus”, eli mukautuva suunnittelu on jo tuttua netin puolelta. Sillä tarkoitetaan eri päätelaitteille mukautuvaa sivuston elementtien asettelua. Tätä ei tiettävästi ole aiemmin hyödynnetty tietokoneohjelmissa. Voit testata tätä venyttelemällä selainikkunaasi, sillä tämäkin blogi on ns. ”responsiivinen”.

 

iA Writer for Mac
iA Writer for Mac on ensimmäinen responsiivinen ohjelma tietokoneelle

 

Alunperin mobiilisovellus

Pelkkä tekstin koon muuttaminen kulmasta vetämällä ei riitä. iA Writer vie tämän vielä pidemmälle, sillä ohjelma on äärimmäisen yksinkertainen ja se auttaa oikeasti keskittymään vain ja ainoastaan siihen tärkeimpään, kirjoittamiseen. Ohjelmisto on alunperin suunniteltu iPadille ja iPhonelle, mutta sen saa nykyään myös Mac App Storesta ladattua työpöytäsovelluksenakin.

 

Kokeilua eri alustoilla

Kun aikanaan etsin pädille mieluisaa ja näppärän simppeliä muistiinpano-”appsia”, törmäsin tähän kyseiseen ja tykästyin. Ulkoasu on esteettisesti miellyttävän vähäeleinen.

Nyt kun aloitin blogin kirjoittelun, päätin ottaa tämän Mac-version kokeiluun, sillä tässä ohjelmassa on muutamia mukavia jippoja jotka helpottavat tekstin suoltamista. Tämä tuotearvio perustuu siis omiin kokemuksiini muutaman päivän — ja tuhansien sanojen — ajalta.

 

Vähemmän on enemmän

Kerrankin kirjoitusohjelma, jossa ei tarvitse säätää jokaista kirjasintyyppiä, eli tuttavallisemmin ”fonttia”, sillä niitä ei ole muita kuin oletuksena mukana oleva Bold Mondayn Nitti Light. Muitakaan säätömahdollisuuksia ei juuri ole, sillä tällä ohjelmalla keskitytään vain ja ainoastaan kirjoittamiseen.

Jatkuva pähkäily Comic Sansin ja Arialin väreistä otsikoissa ja leipätekstissä tuskin auttaa keskittymään siihen itse asiaan.

 

Responsiivinen asettelu, kaikki muu on turhaa

Kuten kuvassa alla näkyy, OSX Lionin kokoruututilassa ei näy mitään muuta kuin kirjoittamani teksti, ja siitäkin vain tämänhetkinen lause lause korostettuna. Vaikka tekstikoko muuttuu asettelun ollessa responsiivinen, pitää ohjelma tekstin kuitenkin keskellä, rajoittaen sen maksimikokoonsa. Eli se ei veny ja juokse pitkin reunoja tökerösti kuten muissa pienissä tekstiohjelmissa.

 

iA Writerin näkymästä saa piilotettua kaiken turhan
iA Writerin näkymä 24″ kokoruututilassa tätä kirjoitusta luonnostellessa.

Keskity vain tekstiisi

Näkymästä on poistettu kaikki valikot ja informaatio. Tätä pelkistettyä tilaa kutsutaan Focus-tilaksi, mikä kyllä hienosti auttaakin keskittymään olennaiseen, eivätkä taustalla olevat työpöytäkuvakkeet tai muut kikkulat häiritse kirjoittamista. Hiirtä liikauttamalla saat valikot, sana- ja kirjainmäärät sekä Focus-tilan päälle/pois-valinnan jälleen näkyviin. Kirjoitusta jatkaessasi ne jälleen katoavat itsestään. Mainiota!

Tätä kirjoittaessa hieman kyllä häiritsee ulkopuolisena tekijänä Toimistokoira Teppo, joka ”auttaa” puremalla varpaitani yrittäessäni kirjoittaa.

 

Tiedämme mitä tarvitset

Fontti on valittu varmastikin vanhat kirjoituskoneet mielessä, sillä se tästä ensimmäisenä mieleen tulee. Kuin siisti A4-arkki ja siihen keskelle sitten tekstiä syöttelemään napit napsuen. Myös tekstikursori näkyy koko ajan keskellä ruutua tekstin rullatessa, mukaillen näin kirjoituskoneen toimintaa. Miellyttävää.

Tekstin muotoilu on rajattu vain tärkeimpiin, ja ne onnistuvat helposti ja nopeasti kirjoitusvirtaa häiritsemättä. Esimerkkinä #-symboli rivin edessä tekee siitä H1-tason yläotsikon.

 

iA Writer mukailee kirjoituskonetta
Ohjelma mukailee kirjoituskonefiilistä pitämällä tekstikursorin keskellä ja tekstin rullaamassa

 

Kevyt

Kuten minimalistinen ulkoasukin, myös itse ohjelma on aivan uskomattoman kevyt. Kokoa itse ohjelmalla on vain vaivaiset 2,2 megatavua. Jopa Applen oma ”pelkistetty” TeXturi (vastaa Windowsin Notepadia, toim.huom.) on kooltaan reippaat 15 megatavua. Siinä joudutaankin sitten säätämään kaikki fontit, rivivälit ja muut turhat ominaisuudet ennen kunnollista kirjoittamista. Ja siltikin teksti juoksee reunasta reunaan.

Alla vielä tiedostokokoja vertailun vuoksi. Microsoftin Word on hieman ulkopuolinen, se kun on sitten jo ihan oikea asiakirjojen luontiin tarkoitettu ohjelma, mutta listaus antanee hieman käsitystä, millä tekstiluonnokset kannattaa kirjoitella. Wordilla kestää pelkästään käynnistymisessäkin se aika kun iA Writerilla on jo ensimmäiset lauseet kirjoitellut.

Koot vertailussa:
•      2,2Mb / iA Writer for Mac
•    15,0Mb / Apple TeXturi
•    58,8Mb / Microsoft Word for Mac

Muotoiltu vienti

Ohjelman oma tiedostomuoto on aina yhtä häijy .md, mutta kun olet valmis, saat tallennettua tiedoston tutussa .rtf-muodossa (Real Text Format), jolloin näet myös tekstin muotoilun lopullisessa muodossaan. Myös HTML-muotoinen vienti onnistunee, mutta siinä on kuulemma ongelmia, joten en tohdi suositella. Tämän voit sitten siirtää lopulliseen taitto-ohjelmaan, blogiin tai mitä käytätkin.

Tien päällä

Eräs merkittävä asia reissaaville kirjoittajille lienee se, että ohjelma tukee iCloud– ja Dropbox-tallennusta sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Sovellukset käyttävät keskenään myös kaikki samaa .md-dokumenttia. Näin pystyt jatkamaan reissussa iPadillasi siitä, mihin jäit, kun piti jo kiiruhtaa lentokentälle.

 

Kenelle

Tämä ohjelma on suunniteltu copywriterit, bloggaajat, toimittajat ja muut tekstintyöstäjät mielessä. Eli juttu valmiiksi ja lopputuotantoon. Tällä on siis turha kuvitella tekevänsä mitään hienoja sopimuspohjia tai muita taiteellisempia pläjäyksiä. Mutta tämä on kätevä ohjelma niille, joiden työnkuvaan kuuluu vain kirjoittaa tekstiä helposti ja nopeasti, ja joka sitten syötetään lopulliseen sivupohjaan esimerkiksi InDesignissa.

 

Pieniä harmeja

Enpä koskaan ole törmännyt ohjelmaan, joka toimisi täydellisesti kaikkialla. Mutta toisinaan työn laadun huomaa siitä, että ne eivät harmita niin kovin.

”Ahh! Ali MacGraw! My eyes!”

Nykyisellä iMacin 24-tuumaisella näytöllä on siinä ja siinä, onko teksti hieman ylisuurta. Tämä lienee makuasia. Itse pikkupränttiin tottuneena tämä hieman hämää, mutta varmasti auttaa kokenutta tekstinikkaria kun ei tarvitse tihrustaa. Ja koen kyllä tottuvani tähän käytön edetessä.

Myös valkoinen tausta kirvelee silmiä näin suuressa koossa, mutta onneksi käytössä on pieni apuohjelma Shades, jolla saa iMacin näytön kirkkautta säädettyä koneen minimisäätöjä synkemmäksi.

// EDIT 01/2014: Tekstikokoon tottui kyllä sittemmin nopeasti, kun näitä blogitekstejäkin tuli enempi kirjoiteltua. Nykyisen 27″ monitorin kanssa silmät suorastaan kiittävät hivenen suuremmasta tekstistä. Eli ihan hyvin ovat jäbät kelailleet näitä juttuja tehtaalla.

Melko harmiton pikku bugi

Käytössä huomasin pienen bugin. Kun kokoruututilassa rullailen ja klikkailen hiirellä kappaleita ja lauseita, hyppää koko tekstimassa välillä yläreunaan. Samalla harmaat (ei-fokusoidut) tekstit näkyvät osittain mustana. Tämä on tosin melko harmitonta, eikä ilmene, kun pysyy kirjoittamisessa tai klikkailee vain ”lähistöllä olevia” kappaleita ilman, että tarvitsee rullata. Mikäli tämä ei jatkossa korjaannu, se voi tietysti olla myös ominaisuus — keskity siihen kirjoittamiseen!

// EDIT 01/2014: Bugi vaikuttaisi olevan korjattu sittemmin.

Tekstin automaattinen korjaus

Ohjelma käyttää myös Macin oikeinkirjoitustekniikkaa, mutta huomasin sen yllättäen olevan — jälleen kerran — turha. Siinä kun ei ole Suomea kielivalikossa.

 

Hinta ja laatu kohdillaan

Edullinen ja erittäin pätevä pikkuohjelma kirjoittelijalle joka ei tarvitse tekstinmuokkausominaisuuksia. Ohjelman Mac-versio löytyy Mac App Storesta hintaan 8,99 euroa.

Myös iPhonelle ja iPadille löytyy omansa iOS:n App Storessa, hintaan 4,49 euroa.

Kannattaa käydä poimimassa talteen jos luonnosten kirjoittaminen tai pikaiset muistiinpanot on sinun juttusi. Sanoisin, että aluksi ”perusappseja” tiukempi hinta saattaa tuntua kovalta, mutta sille rahalle saa kyllä vastinetta jos kirjoittelee enempi.

Kotisivu: http://www.iawriter.com/

// EDIT 01/2014: Hinnat ja saatavuudet tarkistettu nykyhetkeen. Lisäksi tätä nykyä ohjelmasta on saatavilla myös paranneltu versio, Writer Pro. Ominaisuuksia on enempi, joskin hintakin (17,99 eur) on hiukan perusmallia suolaisempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.