SEO Finland — ja sinua kusetetaan (SEO Finland 1/2)

Inhimillistä roskapostia

Muistan aiemminkin saaneeni tältä kyseiseltä — ja varsin kyseenalaiselta — SEO Finland -puljulta sähköpostia. Niissä lähestytään aina tuttavallisesti. ”Hei, Nimeni on (vaihda tähän mikä tahansa nimigeneraattorin antama ehdotus)”. Viesteissä ei myöskään ole mitään vilkkuvia kuvia tai muutakaan shaibaa. Pelkkä teksti toimii tehokkaammin.

Hetkellinen lämmin tunne valtaa kehoni ja mieleni. Tiedän, että tämä viesti on haluttu lähettää kaikista maailman ihmisistä juuri minulle. Vain minulle. Jes! Tässähän voisi olla potentiaalista yhteistyötä! Vaan ei. He aikoivat vedättää minua.

 

SEO Finland — ja sinua kusetetaan
Kovin tuttavallisesti lähestyvät. Valveutumattomampi käyttäjä saattaisi luulla tätä oikeasti yhteistyöstä kiinnostuneen ihmisen lähettämäksi.

 

Henkilökohtainen toimii aina

Pikaisesti luettuna viesti vaikuttaa todellakin ihmisen kirjoittamalta, juuri sinulle osoitetulta kirjeeltä. Siinä esittäydytään, kerrotaan kotisivusi osoite ja ehdotetaan tuottoisaa yhteistyötä Google-näkyvyyden saavuttamiseksi. Ja vieläpä ilmaiseksi! Kuulostaa hyvältä.

Sen verran kiinnostuin, että kävin tarkistamassa onko http://www.seofinland.net -sivustonsa lainkaan kehittynyt vuosien saatossa. No eipä tietenkään ole.

 

Hauskoja(?) yksityiskohtia

Laatukuvat

Ensinnäkin kuvamateriaali. Voi jeesus. Heti ensimmäisenä pistää silmään ”logon” virkaa ajava Suomen lippu, joka on melko tökerö. Mielestäni alkaa olemaan jo rajoilla, pitäisikö siihen puuttua lipun väärinkäytösrikkomuksena.

 

SEO Finland — ja sinua kusetetaan
Sovitaanko, ettet koskaan, KOSKAAN pyydä minua toteuttamaan mitään tällaista.

Muukaan sivustolla vilistävä kuvapankkiryönä ei ole sen uskottavampaa. Uskotko todella, että näin lapsellisen vaikutelman tekevä palvelu olisi saanut tilaajikseen Skypen, Googlen, Xeroxin tai flickr:n kaltaisia toimijoita? Anteeksi, purskahdin spontaanisti hörönauruun.

 

Nostot

Sivuston parasta antia on keskelle sivua asemoidut laatikot, joissa toinen toistaan ”halvalla hyvää” -ihmisiin vetoavampia sloganeita. ”Ilmainen linkkien vaihto”, ”Maksuton linkkien vaihto” vai ”Veloitukseton linkkien vaihto”. Hmm. Minkähän noista valitsisin? Ja sitten tämä… persikka. Vai onko se sittenkin appelsiini? Noh, oli mikä 3D-mollukka tahansa, miten se liittyy linkityksiin?

 

SEO Finland — ja sinua kusetetaan
Huh huh. Mitähän ”Linkki Mehu” mahtaa pitää sisällään..?

 

Laatusisältö

Ja sitten se sisältö. Sanovat tekstisisällön olevan arvokkainta hakukoneoptimointia. Onhan kyseisen ”tahon” sivusto olevinaan erikoistunut optimointiin. Sivusto listautuu taatusti aivan Googlen huipulle kun ylipäätään vähäinen sisältö on muun muassa tällaista:

”Nettisivustosi tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa, aivan kuten vauvoille tai pienille lemmikeillekin sinun tulee tarjota sivustollesi kaikki mahdollinen apu, jotta se voi kasvaa.”
— SEO Finland

Tämä todella vetosi tunteisiini. Sitten jatkoin viiltävän kritiikin kirjoittamista entistä kiivaammin.

”Lisää aina tuoretta sisältöä, joka on hyödyllistä niin vierailijoillesi kuin hakukoneellekin.”
— SEO Finland

Niinpä niin. Tämä sivu ei ole viitenä vuotenaan muuttunut kertaakaan.

”Vain Muutama voi kilpailla SEO Finlandin kokemuksen kanssa. Meidän sitoutunut ja lahjakas joukkueemme tarjoaa ratkaisuja ja linkkitarjouksia, jotka ovat täydellisesti räätälöity sivustosi tarpeiden mukaan.”
— SEO Finland

Anteeksi, että kahvit purskahtivat jälleen suustani. Ilmeisesti tämä pilipalisivusto yrittää vakuuttaa sinulle, että heidän kanssaan pystyy kilpailemaan nipin napin vain Google Analytics tai Snoobi, jotka ovat alan erikoisosaajia. Veikkaanpa, että näitä on vielä aika monta lisää listassa ennen tuota puljua.

Jopa tässä lukemassasi blogitekstissä on monin verroin enemmän tekstiä kuin tuolla ”optimoidulla” sivulla.

 

Kielioppivirheet

Ei siinä mitään, että joskus saattaa asia olla hieman kankerosti selitettynä, eihän meistä kaikki ole mitään copywritereita. Mutta hei, kamoon. Oikea ihminen saisi edes ne isot kirjaimet kohdilleen ja jotenkin järkeviksi nuo lauseet. Tämä lienee automaattikääntäjällä tehtyä roskaa.

Olisivat edes palkanneet oikeasti suomalaisen tekemään nuo tekstikäännöksensä. Nyt sivuilla lukee esim. ”Nopea Käänteinen linkki” tai ”Se on täysin kulutonta ja ei sisällä rahan käyttöä ollenkaan, tällä tavalla olemme saaneet useita kumppaneita & pysymme yhden askeleen edellä, annamme sivustollesi sen tarvittavan edun.”

Siis mitä?

 

Ja sitten ne linkitykset

Sivusto tosiaan toimii kuten lupaa. Pelkkiä linkkejä tuulesta temmattuihin osoitteisiin. Sivusto, jonka päänavigaation lähes kaikki kohteet sijaitsevat Wikipediassa, ei anna kovin vahvaa kuvaa oikeasta yrityksestä. Ota yhteyttä -linkin takaa ei sieltäkään löydy mitään tietoa ”yrityksestä”, siitä avautuu ainoastaan suora, sähköpostin käynnistävä email-linkki Kery Nieminen -nimiselle tyypille. Pohdin kuumeisesti, onko tämä ”Kery” mies vai nainen. Vai koodipätkä?

 

Harhaanjohtavia linkityksiä

Yksi linkeistä osoittaa myös törkeästi suoraan Nettibisnes.info:n sivustolle. Sivuston taustalla toimiva Arttu Raittila onkin jo havahtunut tähän huijaussivuston uskottavuutta pönkittävään feikkilinkitykseen ja lisännyt huomautuksen kaikille, jotka erehtyvät SEO Finlandin kautta luulemaan linkkiä viralliseksi yhteistyölinkitykseksi.

SEO Finland — ja sinua kusetetaan
Note-to-self: Nettibisnes.info ei ole missään tekemisissä tämän katalan kusetuksen kanssa.

 

Feikkilinkitysten uskottavuutta ei juuri auta sekään, että tuo saamani sähköposti on tullut eri verkkotunnuksen takaa (tiina@ilmainenseo.com) kuin mikä löytyy viestin alaviitteen signatuurista (www.seofinland.net). Edes kyseistä ”Tiinaa” ei löydy mistään sivuston yhteystiedoista. Tai siis… eipä sieltä löydy mitään muutakaan. Vähintäänkin epäilyttävää.

Älä haksahda SEO Finlandin koijaukseen, saatat saada laittomuuksia yrityksesi riesaksi.

Kuten Raittila sivuston huomautuksessa toteaa, saatat saada laittomia kasinolinkkejä vaivoiksesi. Tämä ei välttämättä ole ihan pientä harmia, mitä tulee yrityksesi imagoon.

Muutenkin kannattaa suhtautua varauksella kaikkiin sivustoihin, joiden nimessä tai verkkotunnuksessa mainitaan ”SEO” (Search Engine Optimization, Hakukoneoptimointi), niitä on nimittäin pirun monta ja yleensä kaikki ovat tätä samaa epämääräistä, nimetöntä roskaa.

EDIT: Turhan kärjistäen taisin kirjoittaa tuossa viimeisessä lauseessa. Tarkennettakoon sen verran, että asiallisten yritysten joukossa olen itsekin havainnut monia keinottelijoita, joiden verkkotunnus tai ns. yrityksen nimi sisältää SEO-kirjainyhdistelmän jotta se nousisi korkealle  hakukoneessa. Nämä sivustot erottaa melko helposti huonoista sivuista ja puutteellisista yhteystiedoista. Perus maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Älkää uskoko ilmaisiin voittoihin.

 

// EDIT 01/2014: Tämä kyseinen spämmisivusto on huomioitu jo muuallakin.

// EDIT 01/2014: Lue myös huolestuneen lukijani palaute ja oma vastineeni siihen kirjoituksen jatko-osassa.

 

Muita kirjoituksiani samasta aihepiiristä:

Parahin Mr. X (SEO Finland 2/2)
Danske Bankin huijausviesti pelotti

 

16 vastausta kirjoitukseen
“SEO Finland — ja sinua kusetetaan (SEO Finland 1/2)”

 1. SEO on lyhenne sanoista search engine optimization jota oma puljusi näköjään myös tarjoilee. Oletko siis kusetusta? Muita yrityksiä on Tulos Oy, Estime jne… Ovatko ne huijauksia? Linkkienvaihto voi olla ilmaista. Seo Finland nimistä yritystä ei tunne YTJ ainakaan millään muotoa, tämä ei kuitenkaan tarkoita huijausta!
  Kysynkin; onko itselläsi peri typerä ja katkera suomalainen tapa haukkua toisia mahdollisesti perusteetta, jotta saisit asiakkaita paremmin itsellesi ? Itse katson kieroon jokaista joka oman yrityksensä nimillä blogissa tms. perusteetta esittää olettamuksilla toisen huijaukseksi. Ajatus Mr.X perustaa nettisivun nimeltä nettirikollinen.fi ja esittää toimintasi ajatuksella ”huijaako” jne… Mitä ajattelisit tästä?
  Ihan sama ei ole penniäkään tässä kiinni. Kirjoita kuitenkin vaikka minusta jonain päivänä niin pääset huijarina etusivulle!

  Ystävällisin terveisin
  Mr.X

 2. Nyt näyttää olevan jokin seo-ostolinkkien tai vedonlyönti-tai uhkapelialan sesonki. Saitillemme on tullut lyhyen ajan sisällä kaksi maksullista ehdotusta linkkien/artikkelien pitäaikaisesta ostosta sivuille. Toinen kertoo olevansa Suomessa toimiva suuri kansainvälinen (http://www.promo-logic.com/) ja toinen UK:sta (http://www.wintechnologies.net/). Molemmissa suomalainen ”yhteyshenkilö”.

  1. Kiitos kommentistasi, Jesper!

   Olen myös huomannut tavallista ahkeramman roskapostitusaallon olevan käynnissä. Kannattaakin suhtautua aina varauksella kaikkiin liian hienoihin yhteistyökuvioihin. Tokihan niissä hyviäkin yhteistyökumppaneita voi olla joukossa, mutta enempi taitaa olla niitä huonoja..

 3. Hei, Kiitos aivan loistavasta jutusta. Sain tälläisen viestin minäkin ja myöntää täytyy, että olin hieman pihalla… Hmmm… Hälytyskellot kilkattivat heti ja päätin hieman ”googlailla” asiaa, lloin löysin sinun juttusi. :)

  Kiitos siitä, enää ei tarvitse arvailla vastaanko jotain kohteliaasti kyseiseen sähköpostiin vai jätänkö tyystin vastaamatta. Mutta täytyy myöntää, että tälläinen uutukainen bloggailija, voisi helposti mennä halpaankin, jos juttu näyttäisi aidolta. Tämäpä ei näyttänyt.

  Hei,

  Nimeni on Anniina Kottila ja haluaisin kertoa miten minakokeski-ikainen.blogspot.com
  voi sijoittua vielä paremmin Googlessa.

  Olen hakukoneoptimoinnin asiantuntija ja työskentelen Finland SEO –yrityksessä.
  Tehdessäni tutkimusta eräille kollegoilleni, löysin sähköpostiosoitteesi
  ja päätin ottaa yhteyttä välittömästi.

  Jos olet kiinnostunut, lähettäisin mielelläni lisätietoa ja yksityiskohtia
  yhteistyön toteuttamisesta.

  Kiittäen,

  Anniina Kottila
  http://finlandseo.com/

  1. Kiitos Tiia palautteestasi!

   Todella kiva kuulla, että blogitekstini on auttanut sinua epävarmuuden hetkellä! Aina kannattaa antaa hälytyskellojensa soida kun vastaanottaa epämääräisiä viestejä. Ja saamasi viesti vaikuttaa kyllä varsin epämääräiseltä.

 4. No mutta sinä sait ainakin ilmaista näkyvyyttä googlella. Itse sain myös samanlaisen meilin henkilöltä ”Anniina Kottila”, googletin tällä nimellä ja tämä blogi pamahti ykköseksi listalle. Ilmeisesti siihen riitti vain tuo Tiian kirjoittama viesti. :)

  1. Terve Jarkko,

   Kyllähän se niin aina on, että toisten kurjuus on toisten onni. Itsekin olen tässä häikäilemättä SEO Finlandin huijaukseen tarttumalla tavoittanut ihan uusia lukijoita koska oma hakukoneoptimointini on parempaa kuin heidän — vaikka sen alan ammattilaisia kehuvat olevansa. Ironista sinänsä.

   Mutta, koska en pyöritä tätä blogia mainostuloilla, en ole tehnyt tätä postausta klikkihuorausaatteella, vaan ihan vanhanaikaisesti rehellisyyttä edistääkseni, jotta moiset koijarit eivät hyötyisi asiaan perehtymättömien höynäyttämisellä.

   Todella hienoa, että ihmiset jakavat täällä omia kokemuksiaan. Näin tuo huijaus saa paremmin näkyvyyttä ja ehkä joku taas välttyy tarttumasta syöttiin kun keksii aihetta Googlettaa.

 5. Hei,

  Ihan hyvä kirjoitus, kiitos siitä. Löysin samanlaisen oman roskapostin joukosta. On aina hyvä muistaa että ei kukaan ventovieras tee mitään optimointia ilmaiseksi, vanha sanonta ” tässä maailmassa ei ole olemassa ilmaisia lounaita” pitää tässäkin tapauksessa paikkansa :)

  1. Kiitos Jouni!

   Olen kanssasi samaa mieltä, tuo vanha sanonta pitää kyllä tiukasti otteensa vielä nykypäivässäkin. Koskaan ei kannata heti uskoa että jotain saisi ilmaiseksi tuosta vaan.

 6. Mukava että näitä kirjoittamiasi artikkeleita/viestiketjuja huijareista syntyy, silloin myös näiden yhteydenottojen rehellisyyden tarkastaminen helpottuu. Jotta viestiketju pysyy tuoreena, tässä katkelma 14.11.2014 saamastani sähköpostiviestistä…
  ”Hei,
  nimeni on Hanna, toimin freelancerina Promo-Logic –verkkomedia toimistolle. Haluaisin julkaista artikkeleita, laadukkaista sivuista, asiakkaillemme.
  Kiinteää hintaa vasten, haluaisin kirjiottaa ja julkaista artikkelin, eräälle asiakkaallemme testattu.fi:ssa
  Jos olette kiinnostunut, pyydän teitä ilmoittamaan asiasta minulle, jotta voin välittää teille lisätietoa. Jos omistatte muita sivustoja, olkaa ystävällinen ja lähettäkää minulle niiden URL (web-sivusto), jotta voin tarkistaa sivun, artikkeleita varten.”

  Suomen kieli on kova pala Google-kääntäjälle. :)

  Jarno

  Odotan innolla pikaista yhteydenottoanne.

  Ystävällisin terveisin,

  Hanna Lassas

  Hanna Lassas
  Media Account Manager

  Promo Logic Media Service

  1. Kiitos Jarno kommentista!

   Me suomalaiset olemme kyllä olleet suorastaan herran kukkarossa mitä näihin huijausposteihin tulee. Yleensä vähänkään oudot sanamuodot — juurikin nuo kääntäjällä käännetyt — kalskahtaa heti korvaan.

   Toisaalta sitä toivoisi, että käännöspalvelut kehittyisivät myös suomen kielen osalta, mutta toivoisiko sittenkään?

   Jännä muuten, ettei Promo Logic tarjoa kuitenkaan suomea kielivaihtoehtona kotisivuillaan.

  1. Kiitos Tyy kommentistasi!

   Teit kyllä mielenkiintoisen havainnon blogissasi. Eivät ne kaikki tosiaan ole välttämättä aina pelkkiä koodipätkiä. Aika kuumottavaa, itse asiassa, että joku työkseen(?) värkkäilee spämmiviestejä ja vieläpä vastailee perään..

 7. Annina Kottila edelleen vauhdissa … :) Kiitos Olbedesign tästä sun infosta. Oli kiva huomata, että suomalainen epäilevä luonteeni oli jälleen kerran oikeassa.
  t. Helena

  Hei,

  Nimeni on Anniina Kottila ja haluaisin kertoa miten ilmoitusmyynti.valitutpalat.fi
  voi sijoittua vielä paremmin Googlessa.

  Olen hakukoneoptimoinnin asiantuntija ja työskentelen Finland SEO –yrityksessä.
  Tehdessäni tutkimusta eräille kollegoilleni, löysin sähköpostiosoitteesi
  ja päätin ottaa yhteyttä välittömästi.

  Jos olet kiinnostunut, lähettäisin mielelläni lisätietoa ja yksityiskohtia
  yhteistyön toteuttamisesta.

  Kiittäen,

  Anniina Kottila
  http://finlandseo.com/

  1. Kiitos Helena palautteestasi!

   Vaikka spämmäys ei lopu, on mukava huomata että kirjoitukseni onnistuu hälventämään epävarmuutta. On hyvä, että netinkäyttäjät tekevät nykyään yhä useammiin pikaisen haun epämääräisten toimijoiden viestitellessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Huomaathan, että arvostan omalla nimelläsi jättämääsi vastausta hassunhauskojen nimimerkkien takaa huutelemista korkeammalle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista eikä paljasteta NSA:lle, mutta se mahdollistaa yhteydenottoni tarvittaessa — jospa kommentissasi olisi uuden jutun aihetta? Tarkistan ensimmäisen viestisi aina käsin roskapostin ja laittomuuksien varalta, mutta pääsääntöisesti kaikki kommentit kyllä julkaistaan sisällöstä tai mielipiteestä riippumatta kun vain maltat odottaa. Relax.